Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi (TEAD), T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE)’nin ulusal hakemli bilimsel yayın organıdır. TEAD'ın yazı dili Türkçe ve İngilizce olup yılda iki kez yayınlanır. TEAD'ın İngilizce adı "The Journal of Agricultural Economics Researches (JAER)" dır.
Dergimizin amacı, tarım ekonomisinin farklı alanlarındaki bilimsel gelişmelerin; bilim insanları, araştırmacılar ve tarım ile ilgili tüm paydaşlar arasında paylaşımının sağlanması olup ana hedefimiz; tarım ekonomisi alanında yapılmış orijinal araştırmaları paylaşmaktır.
Dergimizde tarım ekonomisi alanında yapılmış orijinal araştırma makaleleri basım için kabul edilmekte olup derlemeler de kabul edilebilir. Ancak derleme niteliğindeki çalışmalarda yazarın, o konuda ulusal ya da uluslararası düzeyde orijinal yayın ve araştırmalar yapmış olması koşulu aranır. Ayrıca derlemeler, orjinal olması, en son yenilikleri içermesi ve klasik bilgilerin tekrarı olmaması durumunda kabul edilir.
TEAD farklı disiplinlerden araştırmacıların "Tarım Ekonomisi" alanında yaptığı çalışmalardan elde edilen makaleleri kabul edebilmektedir.
TEAD’a gönderilen bütün çalışmalar başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Çalışmalar yayınlanmak üzere kabul edildiği takdirde TEAD bütün yayın haklarına sahiptir. Yayınlanan çalışmalardan alıntı yapılması durumunda, kaynak belirtilmesi zorunludur.
Yayınlanması için TEAD’a gönderilen ve bir araştırma kurumu ya da fonu tarafından desteklenen çalışmalarda, desteği sağlayan kuruluşun adı ve proje numarası belirtilmelidir.
Yayınlaması istenen çalışmalarda makalenin bir kopyası ve “Telif Hakkı Devir Sözleşmesi” nin gönderilmesi gerekmektedir.
Kaynak Gösterimi
Yazarlar için Etik İlkeler
• Çalışmalar özgün, başka yerde yayınlanmamış ve bilimsel araştırma ve yayın etiğine uygun olmalıdır.
• Editör, yayın kurulu veya hakemler tarafından yazardan makalesine ait ham veriler talep edebilir. Bundan dolayı yazar makalesine ait ham verileri sunacak şekilde hazır bulundurmalıdır.
• Çalışmaya tüm yazarların katkı sağlaması beklenmektedir. Makalede geçen tüm veriler gerçek ve orijinal olmalıdır.
• Makalenin etik kurul onayı gerektirip gerektirmediği yazarların sorumluluğundadır.
Hakemler için Etik İlkeler
• Tarafsız olmalı ve değerlendirmeleri objektif olarak yapmalıdır.
• Gerektiğinde destekleyici tartışmalar ve referanslarla görüşlerini açıkça ifade etmelidir. Ancak bu ifadeler karalayıcı veya yazarın kişisel eleştirisi şeklinde olmamalıdır.
• Yazar(lar)la, araştırmayla ve/veya araştırmaya fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması/çakışması içerisinde olmamalıdır.
• Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması/çakışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
• Kendilerine verilen materyallerin gizliliğine saygı göstermeli ve yayınlanmamış makaleleri üçüncü şahıslarla tartışmamalı veya bilgileri kendi çalışmalarında kullanmamalıdır.
Editörler için Etik İlkeler
• Her zaman editoryal bağımsızlık ilkesi benimsenmelidir.
• Editoryal kararlar politik, finansal veya kişisel etkilerinden uzak, çalışmaların kalitesine ve konusuna uygun hakem değerlendirmesine dayanmalıdır.
• Hakemler ile yazar(lar) arasında çıkar çatışması/çakışması olmamasına özen göstermelidir.
• Çift-kör hakemlik nedeniyle yazar(lar)ın ve hakemlerin kimlik bilgilerini gizlemekle yükümlüdür.
• Makale değerlendirme sürecinde hakemlere rehberlik etmek ve talep ettiği bilgiyi sağlamakla görevlidir.
• Editörlerin veya yayın kurulu üyelerinin kendi dergilerinde yayın yapabilmeleri reddedilmemelidir. Ancak konumlarından yararlanmamalı ve süreç dergi prosedürüne göre ilerlemelidir.
Etik Kurul İzni
TR Dizin Dergi Değerlendirme kriterlerine göre “Etik Kurul İzni” gerektiren çalışmalardan elde edilen makalelerin “Etik Kurul Onayı” alınmadan TEAD’de yayınlanması mümkün değildir. Bu kapsamda, Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi (TEAD)’nde yayınlanması talep edilen makaleler için aşağıda belirtilen hususlar dikkate alınmalı ve etik kurul izni gerektirmeyen araştırmalar/makaleler için gönderi dosyaları arasında yer alan form yazar/lar tarafından doldurularak ıslak imzalı olarak başvuru belgeleri arasında verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren araştırmalar/makaleler;
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalardır.
Bunların dışında makalelerde;
• Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
• Araştırma yapılan kurumdan izin belgesinin alındığı belirtilmelidir.
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alındığı belirtilmelidir.
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir.
Etik kurul izni gerektirmeyen makaleler; 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yılda dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makalelerdir.
Konu hakkında daha geniş bilgi için aşağıdaki linklerden bilgi alabilirsiniz
https://trdizin.gov.tr/ufaq/tr-dizin-makalelerde-etik-kurul-izni-neden-istemektedir/
https://trdizin.gov.tr/kriterler/
https://trdizin.gov.tr/wp-content/uploads/2022/04/TRDizin_etik_ilkeleri_akis_semasi.pdf
Yayın Etiği ve Bilimsel Araştırmaya Uygun Olmayan Eylemler
İntihal: Başkalarının fikirlerini, yöntemlerini, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine atıf yapmadan kendi eseriymiş gibi sunmak.
Uydurma/Sahtecilik: Bir bilimsel araştırma yapılmadan yapılmış gibi veriler uydurmak, bunları rapor etmek veya yayınlamak. Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, makaleyi gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek ya da değiştirmek, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek, yayınlamak.
Yayın tekrarı: Bir araştırmanın sonuçlarını başka dergide tekrar yayınlamak.
Çarpıtma: Araştırma verilerini tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almak, veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınanların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek.
Parçalara ayırmak: Bir araştırmanın sonuçlarını uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak ayrı eserler olarak sunmak.
Haksız yazarlık: Sunulan makalede katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dahil etmek, katkısı olan kişileri yazarlar arasına dahil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek.
Diğer etik ihlalleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak.
YAYIN POLİTİKASI
Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi’ne Türkçe ve İngilizce araştırma ve derleme makaleleri kabul edilmektedir. Yayınlanması talebi ile gönderilen makalelerin diğer dergilerde yayınlanmamış ve/veya yayınlanması amacıyla gönderilmemiş olması gerekmektedir. Makale başvuruları DergiPark sistemi üzerinden sorumlu yazar tarafından yapılmalıdır.
Dergimize https://dergipark.org.tr/tr/pub/tead adresinden ulaşabilirsiniz.
Makale başvurusunda; tam metin makalenin, tüm yazarlar tarafından imzalanmış ve taratılmış telif hakkı devir sözleşmesinin, makalenin niteliğine, kapsamına bağlı olarak gerektiği durumlarda etik kurul izninin veya etik kurul izni gerektirmediğine dair formun DergiPark sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen ve bir araştırma kurumu ya da fonu tarafından desteklenen çalışmalarda, desteği sağlayan kuruluşun adı ve proje numarası belirtilmelidir. Ayrıca, çalışmaya katkısı için teşekkür edilecek kişi veya kurumlar varsa bu gibi durumların da belirtilmesi gerekmektedir.
Yayınlanan makalelerin tüm hakları Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisine aittir.
Makalenin bilimsel sorumluluğu yazar(lar)ına aittir.
Yazarlara telif ücreti ödenmez.
Dergimizde yayınlanan makalelerin bir kısmı veya tamamı dergimiz kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi intihal konusunda oldukça hassastır ve bu konuda asla tolerans göstermemektedir. Bu nedenle yazarlar tarafından dergiye gönderilen makalelerin benzerlik taraması yapılmalı ve benzerlik oranı kaynakça hariç en fazla %20 olmalıdır. Makalenizde benzerlik taraması için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.
Yayın Ücreti
Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen makaleler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca herhangi bir reklam ve sponsorluk kabul etmemekte ve yayın sayfasında bunlara yer vermemektedir.
Açık Erişim Politikası
Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan makaleler tam metin ve sayı tam dosyası olarak dergi sayfamızda yer almakta ve tüm kullanıcıların açık erişimine sunulmaktadır.
Arşivleme
Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi’nin yayınlamış olduğu tüm makaleler tam metin ve sayı tam dosyaları olarak DERGİPARK sistemi üzerinde arşivlenmektedir. Arşivimize https://dergipark.org.tr/tr/pub/tead/archive adresinden ulaşabilirsiniz.
Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen makaleler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca herhangi bir reklam ve sponsorluk kabul etmemekte ve yayın sayfasında bunlara yer vermemektedir.